Lieve mensen,

Na veel wikken en wegen heb ik het moeilijke besluit genomen om mijn praktijk tot 1 juli 2020 te sluiten. Mijn besluit is gebaseerd op een combinatie van de COVID-19 situatie samen met privéomstandigheden.

Hiermee wil ik duidelijkheid creëren voor alle aanstaande ouders.

Heel graag hoop ik jullie te ontmoeten vanaf 1 juli in mijn praktijk.
Voor iedereen een heel goede gezondheid gewenst!

Met vriendelijke groet,
Gytha Cuppen

Echo

Echo’s voor ieder moment van je zwangerschap

Wat is een Echo?

Een echo is een veilige methode om je kindje al tijdens de zwangerschap in beeld te brengen. Volledig pijnloos en zonder risico voor moeder en kind. Je kunt dus gerust meerdere echo’s laten maken. 


Bij het maken van een echo worden geluidsgolven het lichaam ingestuurd. Deze golven “botsen” als het ware tegen een object (de baby). Hierdoor worden ze teruggekaatst naar de camera. De computer maakt hier vervolgens een beeld van.

Vaak ben ik in staat mooie beelden te maken van de baby, mede door de moderne apparatuur waar mee ik werk. Er zijn echter een aantal factoren die niet zijn te beïnvloeden, die mede de kwaliteit van de beelden bepalen. Dit is de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de baby, de beweeglijkheid van je baby en je lichaamsbouw. Hoewel de techniek al heel ver is kent deze ook zijn beperkingen. Vaker ligt een en handje, navelstreng of placenta bij je kindje in het gezicht waardoor het minder vaak voorkomt dat het hoofdje helemaal “fotografisch”echt in beeld komt. Dit heeft ook juist zo zijn charme.

De Mogelijkheden

2D Echo

3D Echo

4D Echo

Live HQ™

2D Echo

De bekende zwart/wit beelden

Bij een 2D echo zie je het kindje in de bekende zwart-wit beelden. Je ziet eigenlijk steeds een heel dun plakje, dus een doorsnede van het kindje. De 2D beelden worden bij medische echo’s gebruikt. Tot ver in de zwangerschap kun je hele mooie 2D beelden krijgen. Bij een 2D echo is de ligging van de kleine minder belangrijk omdat het niet uitmaakt voor de beeldkwaliteit als er wat voor het gezichtje ligt.

Het traditionele 2D beeld is vooral mooi tussen de 10-24 weken. Hierna wordt je kindje groot en krijgt het steeds stevigere botstructuren waardoor je kindje minder herkenbaar in beeld komt. Het beeld is nu vaak juist mooier in 3D of 4D.

3D Echo

Lijkt hij/zij op papa of mama?

Een 3D afbeelding kan tijdens de hele zwangerschap, echter tussen de 15-25 weken zijn 3D opnames vaak niet optimaal omdat je kindje nog heel mager is. Hierdoor worden de contouren heel hard afgebeeld en door sommige mensen als “eng” ervaren.

De beste tijd voor een 3D echo ligt tussen de 25 en 31 weken. De meest ideale periode is bij 27/28 weken omdat je kindje dan al echt een wat voller gezichtje heeft. Je kunt nu soms zien of hij/zij op papa of mama gaat lijken.

4D Echo

Bewegend beeld

4D wil zeggen dat het apparaat de 3D opnamens blijft uitvoeren zodat er en bewegend beeld ontstaat. Een video beeld waarbij jij je kindje in beweging kan zien. Als je kindje bijvoorbeeld op zijn/haar handje sabbelt en gaapt kan je dit zien.

Dankzij deze techniek wordt het ook makkelijker om je kindje in beeld te brengen, omdat je het apparaat stil kan zetten op het moment dat je kindje het mooist in beeld komt. Je kan dan een paar seconden terug in de tijd om “dat” speciale moment vast te leggen. Vaak wordt er met 4D opnamen gewerkt. Toch heeft het soms ook de voorkeur om een 3D opname te maken omdat deze kwalitatief iets beter zijn.

HQ Live

Allernieuwste 3D/4D techniek

Het allernieuwste in de 3D en 4D echografie is een echo, waarbij er een “zogenaamde” 5e dimensie aan de afbeelding wordt toegevoegd, nl lichtinval. Met deze lichtinval kun je schaduwen in je afbeeldingen plaatsen zodat het gezichtje nog duidelijker in beeld komt.

Deze techniek heet Live HQ. (Andere benamingen voor soortgelijke techniek zijn: HD live, Fetal realistic view) Hiernaast een voorbeeld van een traditionele 3D afbeelding en dezelfde afbeelding in Live HQ. (onder)